در حال بارگذاری ...
گزارش جشن صد سالگی تئاتر کودک درهمدان

علیرضا درویش‌نژاد: باغچه‌بان اندیشه را بارور کرد و توسعه پایدار در گروی اندیشه بارور است

با حضور هنرمندان و چهره‌های مطرح تئاتر کودک ایرانی و خارجی یاد و خاطره جبار باغچه‌بان گرامی داشته شد.

به گزارش روابط‌عمومی بیست‌وپنجمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک‌نوجوان، در چهارمین روز از بیست‌وپنجمین دوره جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک‌ونوجوان مراسم جشن صد سالگی تئاتر کودک در ایران و همچنین بزرگ‌داشت جبار باغچه‌بان با حضور هنرمندان و مسئولانی همچون اصغر همت، رضا فیاضی، شهرام گیل‌آبادی، شهرام کرمی؛ مدیر اداره‌کل هنرهای نمایشی، گلاب آدینه، داوود کیانیان، منصور خلج، فائزه فیض، مهرداد رایانی‌مخصوص، غلامرضا رمضانی، پانته‌آ بهرام، قادر آشنا، محمدپورداوود؛ مدیر کل آموزش‌وپرورش استان همدان، علیرضا درویش‌نژاد؛ مدیرکل ارشاد استان همدان، بهام شاه‌محمدلو، مجید قناد، لاله صبوری، وحیدرضا قناعتیان؛ مسئول تئاتر آموزش‌وپرورش تهران، شهره سلطانی، مریم کاظمی؛ دبیر بیست‌وپنجمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان، منوچهر اکبرلو، اردشیر صالح‌پور، مریم معترف و گروه‌های ایرانی و خارجی حاضر در جشنواره در سینما کانون برگزار شد.

روح جبار باغچه‌‌بان نظاره‌گر ما است

ابتدا سرود ملی ایران توسط هنرمندان توانمند بهزیستی اجرای شد.

سپس، تک‌گویی جبار باغچه‌بان توسط حمید کیانیان در نقش باغچه‌بان اجرا شد که از سوی مخاطبان با ابراز احساسات بسیار شدیدی همراه شد.

بعد از این اجرا و در شرایطی که یکی از بازیگران تئاتر در لباس و گریم جبار باغچه‌بان روی صحنه حضور داشت، اردشیر صالح‌پور؛ قائم مقام دبیر جشنواره، درباره این هنرمند گفت: او چراغ علم و معرفت را در برابر ظلمت برافروخت. با چراغ کوچکش به جنگ دیو ظلمت رفت. در دورانی که تعصبات قومی با هر چیز جدید در جنگ بود، جبار باغچه‌بان تئاتر کودک و نوجوان و شیوهای نوین آموزش ناشنوایان را در ایران بنیان گذاشت. در غروبی پاییزی در جشن ۲۵ سالگی تئاتر کودک و نوجوان همدان و یکصد سالگی تئاتر کودک گرد آمدیم یاد و خاطره پدر تئاتر ایران را به جشن و تکریم بنشینیم.

وی در ادامه افزود: احضار روح نکردیم اما روح او در میان ماست‌ سخن نمی‌گوید اما نظاره‌گر ما و تئاتر کودکان و نوجوانان است.

باغچه‌بان جریان تفکر را بنیان گذاشت

سپس علیرضا درویش‌نژاد؛ مدیرکل ارشاد استان همدان روی صحنه رفت و ضمن خیرمقدم به هنرمندان و مخاطبان حاضر در سالن، گفت: فردی قرن‌ها پیش برق را اختراع کرد و برادران رایت هواپیما را که قابل تحسین هستند چون نیازمندی آدم‌ها را برطرف کردند اما مهم‌تر از این‌ها یک آدم در صد سال پیش جریان تفکر را پایه نهاد. او مهم‌تر است چون اندیشه را بارور کرد و توسعه پایدار در گروی اندیشه بارور است. باید این کار جبار باغچه‌بان را با کار مخترعان مقایسه کرد. ما اندیشه را در برابر تکنولوژی هم‌پای سایر کشورها بارور کردیم. باغچه‌بان تربیت پایه را به سرانجام رساند. معتقدم ارزش کار جبار باغچه‌بان والاتر از عبادت‌ کورکورانه است عمل او مصداق دین‌داری است.

وی در ادامه با اشاره به دیدار هنرمندان تئاتر و مسئولان فرهنگی و هنری همدان با نصرالله عبادی ، هنرمند پیشکسوت تئاتر این شهر از مراسم تجلیل از این هنرمند خبرداده و او را پدر تئاتر همدان معرفی کرد.

جشن صد سالگی تئاتر کودک به استان‌ها می‌رود

سپس داوود کیانیان؛ رئیس بنیاد نمایش کودک، پیام پروانه باغچه‌بان به برگزار کنندگان مراسم بزرگ‌داشت جبار باغچه‌بان را قرائت کرده و به معرفی بنیاد نمایش کودک پرداخت و گفت: سه سال است بنیاد نمایش کودک به‌صورت رسمی فعالیت می‌کند تا کارهای بنیادینی همچون نشر کتاب، پژوهش که جای خالی آن به‌شدت احساس می‌شود و جمع‌آوری تاریخ شفاهی که از آن محروم هستیم را به انجام برساند. آخرین اقدامی که بنیاد انجام داده است، امضای تفاهم‌نامه با مرکز اسناد کتابخانه است تا تاریخ شفاهی تئاتر کودک فراهم شود. تا کنون مصاحبه با شش پیشکسوت انجام شده و این اتفاق آغاز کار است. به همین دلیل دست همکاری به سوی شما دراز می‌کنیم.

کیانیان درباره جشن صدسالگی تئاتر کودک گفت: برگزاری این مراسم پیشنهاد بنیاد نمایش کودک بود که ۲۴ آبان با همت جشنواره بین‌المللی کودک‌ونوجوان و اداره‌کل هنرهای نمایشی این جشن را آغاز کردیم، در همدان این مراسم ادامه یافت و سپس در ارسباران تهران یک هفته برگزار می‌شود. همچنین قرار است در همه استان‌ها صد سالگی تئاتر کودک از سوی آموزش و پرورش جشن گرفته شود چراکه جبار باغچه‌بان معلم بود و در مدرسه مرند تئاتر کودک را پایه گذاشت. از شهرام کرمی؛ مدیر اداره‌کل هنرهای نمایشی و مریم کاظمی؛ دبیر جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان برای همراهی‌شان تشکر می‌کنم چون بنیاد نمایش کودک برای این منظور بودجه‌ای نداشت.

سپس داوود کیانیان خواسته بنیاد نمایش کودک را که نام‌گذاری تالار هنر به نام جبار باغچه‌بان و اختصاص مکانی برای موزه تئاتر کودک بود را بار دیگر مطرح کرد که با تشویق حضار همراه شد.

بزرگداشت دو هنرمند پیشکسوت همدان

در بخش بعدی این مراسم کلیپی از زنده‌یاد احمد لباسی؛ از هنرمندان مطرح و پیشکسوت تئاتر همدان پخش شد و با حضور گلاب آدینه، کیس بلیدرفن؛ رئیس اسیتیج هلند، قادر آشنا، شهرام گیل‌آبادی و بهرام شاه‌محمدلو به‌پاس خدمات زنده یاد لباسی لوح تقدیری به فرزندان او، فرزاد لباسی و فرهاد لباسی تقدیم شد.

سپس از نصرالله عبادی؛ هنرمند پیشکسوت عرصه تئاتر همدان تجلیل شد.

منصور خلج؛ پیشکسوت عرصه تئاتر کودک و عضو بنیاد نمایش کودک، در ادامه یادداشتی را درباره صد سالگی تئاتر کودک در ایران و تاریخ‌نگاری تئاتر کودک طی این دوران قرائت کرد.

بخش بعدی برنامه، به اجرای موسیقی توسط هنرمندان توانمند بهزیستی رنگین کمان قم که با حرکات بیان اشاره همراه است اختصاص یافت. این اثر نمایشی موسیقی بر اساس یکی از آثار ثمین باغچه‌بان تنظیم شده بود.

رونمایی از پنج کتاب

شهرام کرمی، غلامرضا رمضانی، اصغر همت، رضا فیاضی و مجید قناد، برای رونمایی از کتاب‌های منتشر شده در این دوره از جشنواره روی صحنه دعوت شدند. «دفتر طلایی 1»، «راز دژ کلات و شاهزاده اژدها»، جلد سوم «زندگی، اندیشه و آثار اوراند هریس» و «لوبیای سحرآمیز، برزوی بی باک» به‌همراه کتاب «تادیب الاطفال» به قلم محمود بن یوسف مازندرانی ملقب به مفتاح‌الملک بوسیله این پنج هنرمند رونمایی شد.

درخشش هنرمندان توانمند موسسه باران

بعد از این برنامه یک تک‌گویی دیگر از جبار باغچه‌بان با بازی حمید کیانیان اجرا شد.

پایان بخش جشن صدسالگی تئاتر کودک در ایران، اجرای نمایش «خانم خزوک» که بر اساس متنی به همین نام نوشته جبار باغچه‌بان و با کارگردانی حمید کیانیان توسط موسسه خیریه توانمندسازی بچه‌های باران که گروه تئاتر و موسیقی معلولین مشهد است، اجرا شد.

 سمیرا فلاح‌زاده؛ مدیر روابط‌عمومی و امور بین‌الملل موسسه باران درباره این موسسه گفت: ۱۰ سال است در زمینه تئاتر فعالیت مستمر داریم. بچه‌های باران تلاش می‌کنند که پیام قدرتمند عشق، امید و انگیزه را به قلب هم‌وطنان در ۳۰ شهر کشور جاری کنندو ما با حداقل امکانات با مدیریت حمید کیانیان، هفت همایش در برج میلاد روی صحنه برده ایم و قرار است اولین موسسه آموزش رایگان معلولین را در مشهد تاسیس کنیم.

مریم شمس، فاطمه بذرافشان، مرتضی جوانشیر، شهاب مهدی‌زاده، داوود بیگلری، مریم سلیمان‌خواه، شقایق حسن‌زاده و زهرا چاهی بازیگران این نمایش هستند که در مدت‌زمان چهل روز با حضور هنرمندان توانمند بهزیستی آماده اجرا شده اند.

طراحی و کارگردانی این نمایش برعهده حمید کیانیان بود و نرگس یوسف‌زاده طراحی حرکت این نمایش را برعهده داشت. موسیقی نمایش به‌صورت پلی‌بک اجرا شد و سید سجاد شهرآئینی به‌همراه مرسده فرخ، آهنگسازی نمایش را انجام داده بودند و ترانه‌های اجرا شده در مراسم را عباس سپاه‌یونسی سروده بود. مجتبی خراسانی؛ نوازنده پیانو، شاهین رجب‌پور؛ نوازنده گیتار و مرسده فرخ؛ نوازنده ویلن و ویولا گروه موسیقی نمایش را تشکیل دادند و ضبط و میکس و مستر موسیقی را استودیو ساین و سید امیرحسین تولایی انجام دادند.

ملیحه فسنقری طراحی لباس نمایش را انجام داده بود و دوخت لباس‌ها را فروغ زمانی عهده‌دار شده بود. حمید کیانیان و الهه دانشمند آکسسوآرها را ساخته‌اند. مجتبی شفیعی و مرسده فرخ صداپیشگان این نمایش بودند.




نظرات کاربران